UPORABA PIŠKOTKOV

Za izboljšanje uporabniške izkušnje spletna stran RESTATE uporablja piškotke. Poleg piškotkov, ki zagotavljajo funkcionalnost spletne strani, se uporabljajo tudi piškotki za potrebe spletne analitike in integracijo socialnih omrežij.

SPLOŠNO. Na tem mestu so vsebovane osnovne informacije o piškotkih, ki jih RESTATE uporablja na svoji spletni strani. Dodatne informacije so vselej na volje na e-mail naslovu info@restate.si.

PIŠKOTKI. Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani, tako da povzroči obogatitev uporabniške izkušnje. Posamezna spletna mesta piškotke shranijo v naprave njihovih uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta, in sicer z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri svojem dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik v preteklosti že obiskal to spletno mesto (gre za podatke o uporabnikovem IP naslovu, tipu brskalnika, demografskih podatkih, URL naslovih spletnih strani, preko katerih je uporabnik dostopal do spletne strani RESTATE in podobno). To velja tudi za naprednejše aplikacije, da se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporabnik uporablja, kar pomeni, da uporabnik sam vpliva na shranjevanje piškotkov in po svoji lastni želji njihovo shranjevanje omeji ali onemogoči. Piškotki so različnih vrst, npr. z vidika njihove življenjske dobe se loči, kako dolgo so posamezni piškotki shranjeni na uporabnikovem računalniku. To so t.i. »začasni oz. sejni« ter »trajni oz. shranjeni« piškotki. Začasni piškotki se shranijo le za čas posameznega obiska na spletni strani in se nato samodejno zbrišejo, v trenutku, ko se spletni brskalnik zapre. Po drugi strani trajni piškotki na napravi uporabnika ostanejo shranjeni tudi po tem, ko ta ni več na spletu: na napravi so shranjeni določen čas in se nato ponovno aktivirajo ob vnovičnem obisku spletne strani, na kateri so nastali. Poleg opisanih (lastnih) piškotkov RESTATE obstajajo tudi drugi piškotki (3rd party cookies), ki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest, in lahko prikazujejo oglase na spletni strani RESTATE ali merijo promet obiskanosti. Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike, pa do izboljšave svojih produktov, vendar RESTATE na to nima vpliva, niti za takšne piškotke ne odgovarja. Tovrstni piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.

NAMEN IN IDENTIFIKACIJA. RESTATE uporablja stalne/začasne piškotke, z namenom, da razume uporabniško izkušnjo na spletni strani RESTATE, da identificira, katere informacije so najkoristnejše za obiskovalce, da tem ugotovitvam prilagodi vsebine in procese na spletni strani in jo izpopolnjuje na način, da je uporabniku bolj prijazna in razumljiva. Uporabljajo se piškotki, s katerimi se šteje število obiskovalcev strani, piškotki, s katerimi se raziskuje, kako se obiskovalci premikajo po strani, da se ugotovi, kako najbolje postaviti vsebine na strani, piškotke, s katerimi se zazna priljubljeni jezik, piškotke, nujne za delovanje spletnih strani in podobno. Piškotki na spletni strani RESTATE ne zbirajo osebnih podatkov uporabnikov, s katerimi bi bilo mogoče posameznega uporabnika osebno prepoznati, tudi ne morejo poškodovati računalnika, tablice ali mobilnega telefona uporabnika.

GOOGLE ANALYTICS. Spletna stran RESTATE poleg lastnih piškotkov uporablja Google Analytics, z namenom optimizacije spletne strani RESTATE, zlati pa za zbiranje statistike ogledov.

SOGLASJE. Z uporabo spletne strani RESTATE se uporabnik izrecno strinja, da to spletno mesto nastavi piškotke na računalniku, mobilni napravi ali tablici. V primeru da se z uporabo piškotkov s spletne strani RESTATE uporabnik ne strinja, je potrebno z uporabo spletne strani nemudoma prenehati.

UPRAVLJANJE IN BRISANJE. V primeru, da želi uporabnik spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to stori z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Za upravljanje piškotkov večina brskalnikov omogoča, da se piškotni sprejmejo ali zavrnejo, ali da se sprejmejo samo določene vrste piškotkov. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, se lahko tudi direktno izbriše. Če se spremeni ali izbriše brskalnikova datoteka s piškotki, ali če se spremeni ali nagradi brskalnik ali napravo, bo uporabnik moral piškotke ponovno omogočiti.

 

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.